Belföld 

A Nagy Testvér figyel: térfigyelő-rendszert központosítanak

A jövőben központilag tárolják a közterületi kamerák által készített képeket, így a rendőrség könnyebben hozzájuthat ezekhez, közölte  expozéjában  a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára szerdán az Országgyűlésben. Kontrát Károly az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításának általános vitájában az előterjesztés egyik fontos újításaként beszélt az úgynevezett “szitakötőprojektről”. Reméljük, hogy nem lesz belőle olyan, a kínai rendszerhez hasonló megfigyelő-hálózat, ami az állampolgárokat pontozza….

A projekt első üteme Budapesten valósul meg. A közterület-felügyelet és a Budapesti Közlekedési Központ felvételeit fogják egy helyen tárolni  a jogszabály kihirdetését követő hatodik hónaptól. A tervek szerint később a rendőrség, az útkezelők, az útdíjellenőrző szervezetek és a bankok kameráinak felvételei is ide kerülnek, és országossá terjesztik ki a rendszert.

Kontrát Károly hangsúlyozta: a javaslat megalkotásában aktívan közreműködött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amelynek az észrevételeit teljes mértékben beépítették a tervezetbe.

A javaslatban szerepel az a garanciális szabály, hogy a központi tárolóban adatmegismerési nyilvántartást kell vezetni, ami alapján ellenőrizhető, hogy ki mit és milyen célból néz meg az ott tárolt felvételek közül. Az adatfeldolgozást hivatalból a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Hatóság is ellenőrizheti.

Kapcsolódó: KÍNA PONTOZZA A SAJÁT ÁLLAMPOLGÁRAIT A VIRTUÁLIS, A VALLÁSI ÉS EGYÉB VISELKEDÉSEK ALAPJÁN

Kapcsolódó tartalmak