Plusz 

A mesterséges intelligencia végignéz 20 percnyi videót másról, majd megcsinálja önről ugyanazt

Kutatóknak mesterséges intelligencia segítségével sikerült elérniük, hogy egy komplett mozdulatsort lemásoljon a rendszer, majd egy videót hozzon létre főszerepben egy olyan személlyel, aki valójában sosem végezte el az adott mozgást.

A kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével képesek voltak lemásolni egy ember tánclépéseit, majd “rámásolni” azt a célszemély testére. Első lépésként a táncos mozdulatait egy pálcikafigurának adta át a rendszer – ehhez nagyjából 20 percnyi, nagyjából 120 fps sebességgel rögzített videóra van szükség. A neurális hálózat ezután készíti el a végső videót.

A rendszer még nem tökéletes. A mesterséges intelligencia például nem végez túl jó munkát, ha bő ruhát viselünk, ezért testhez tapadó szűk ruhát kell viselnie a táncosnak. Emellett a bőr felülete néha hullámzik, és a kéz sem mindig úgy áll, ahogy annak állnia kell. Ráadásul a viszonylag rövid idő alatt lezajló komplex mozgásokat sem tudja mindig lekövetni a mesterséges intelligencia.

Persze mindez nem is azért érdekes, mert így azt is meg lehet táncoltatni, akinek ehhez semmi érzéke sem lenne – sokkal inkább azért, amit egy ilyen megoldás a jövőben jelenthet. Ha rossz kezekbe kerül, akár bizonyíték hamisítására is használhatják – például, hogy olyan személyt szerkesztenek rá egy felvételre, aki a bűncselekmény idején ott sem volt, vagy legalábbis nagyon nem azt a mozdulatsort végezte el, amelyet a videó mutat.

/HVG-Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak