Határtalan 

A magyar külügy élből elfogadta, hogy a románok elvegyék a magyaroktól a katonai temetőt

A Fidesz vezette magyar kormány rögtön belement, hogy az úz-völgyi magyar-német katonai temető végülis a román védelmi minisztérium alá kerüljön a magyar fenntartásból.  Románia ismét győzött: csináltak egy balhét, majd erre hivatkozva elvették a magyarok temetőjét. A Fidesz egyből lefeküdt, a székelyek meg vannak félemlítve és még csak a hangjukat sem hallani.

Mint derült égből a villámcsapás ért minket a hír, hogy “Budapest tudomásul vette, hogy a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi katonatemető”. Ez azt jelenti, hogy magyar kézből kivették a románok a temetőt és innentől ez is az övéké lesz, azaz sikeresen ellopták és pár év múlva senkit sem fog érdekelni, hogy tele lesz kamu román sírokkal. Láthattuk már, hogy a magyar hősök emlékével semmit sem törődnek, románosítják a neveiket a temetőkben, vagy egyszerűen felszámolják a sírjaikat. A fenti képen az látható, hogy betonkeresztekkel pakolták tele az úz-völgyi magyar katonai temetőt (lásd a fenti képet). A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy több román minisztérium is cáfolta, hogy ott román katonák nyugodnának, de valószínűleg ez is a színjáték része volt, hiszen azt a látszatot keltik, hogy a román vezetésben is vannak józanabb hangok, akikkel érdemes tárgyalni és megegyezni, például a temető gondozásának átadásáról…

Egyébként az Úz-völgye mellett 10 km-re van egy román katonai temető, jelenleg így néz ki:

Vajon hogyan fogják ápolni a magyarok sírjait, ha egyáltalán nem szedik ki őket rögtön?

Feladta a hősök emlékezetét Szijjártó

Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter hétfőn ismételten telefonon egyeztetett Teodor Meleșcanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről – közölte a magyar minisztérium sajtófőosztálya hétfő délelőtt az MTI-vel.

Teodor Meleșcanu arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy a román miniszterelnök utasítására a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette – áll a közleményben.

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két védelmi minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében. Hangsúlyozták: a két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét. A közleményben arra is kitértek, hogy a KKM folyamatosan kapcsolatban van a legnagyobb erdélyi magyar párttal, az RMDSZ-szel. Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román huligán érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű “felszentelésén”. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temető elfoglalását, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe, ahonnan kereszteket törtek ki.

Összegezve: a román diplomácia sokkal ügyesebb és sikeresebb, mint a magyarországi. Csinál egy konfliktust, majd olyan “megoldási” javaslattal áll elő, ami végeredményben a cél volt, azaz a magyar fenntartású katonai temető kerüljön román kézbe. Szijjártó ezt csont nélkül elhiszi, hisz a román ígéreteknek, kerülik a konfliktust, a székelyek pedig hallgatnak, mondván, hogy a Fidesz megoldotta az ügyet, hogy békesség legyen.

Kapcsolódók:

Imádkozó magyarokra támadtak, majd meggyalázták az úz-völgyi katonai temető magyar sírjait a román soviniszták

Gyorsreagálású tüntetés volt a budapesti román nagykövetségnél

 

<em>/Krónika nyomán Patrióta/</em>

Kapcsolódó tartalmak