Belföld Bevetési Irány 

A Magyar Honvédség új köznapi egyenruhája a bizonyíték az amerikanizálódásra

Tovább amerikanizálódik a magyarországi honvédség. Egyértelmű, hogy melyik ország gyarmatává váltunk… Büszkén mutatták be a teljesen megújult honvéd köznapi egyenruhákat.

Kijelenthetjük: a néphadsereg korabeli egyenruhája után megszületett a legmagyartalanabb egyenruha, ami fittyet hány minden történelmi múltra és motívumra. Messziről csak nehezen lesz megkülöböztethető a magyar és az amerikai katona ezek után. A színek, a szabás, a fejfedők (tányérsapka, ködvágó, női kalap), a rendfokozati jelölés vállapra helyezése, a bomber dzseki egyértelmű utalások: a Szovjetunió után most az USA által vezetett kozmopolita haderő sötét céljainak feltétel nélküli kiszolgálójáva szeretne eminens diák módjára válni a “honvédségünk”. Semmi nem emlékeztet ebben az öltözékben többé egy magyar katonára, és szomorúan könyvelhetjük, hogy hamarosan a Magyar Királyi Honvédséget idéző díszelgő és ünnepi ruhák is a szemétdombra kerülnek.

A Honvedelem.hu cikke alapján a tervező Léber Barbara volt, aki “a tervezési folyamat fő szempontjaként a kényelmet és az esztétikus megjelenést említette. Mint mondta, célja az volt, hogy olyan egyenruhákat tervezzen, amelyben a katonák ugyanolyan jól érzik magukat egy társadalmi eseményen, mint a munkahelyükön.” Jó lett volna, ha a magyar katonai egyenruhák hagyományait is figyelembe veszi, illetve az sem ártott volna, ha van valaki, aki szól neki a Magyar Honvédségen belül, hogy vannak olyan tradíciók, amikhez tartania kellene magát.

Néhány US. Army egyenruha:

/Patrióta/

 

Kapcsolódó tartalmak