Belföld 

A közjegyzők még jobban sarcolnak

Minimum 4500 Ft-tal kell többet fizetni egy pecsétért a magukat magasabbrendűeknek érző bürokraták felé. Sarcállami Köztársaság tovább hízik…

Október elsejétől emelkednek a közjegyzői eljárások díjtételei, például a hiteles másolatért, jognyilatkozat készítéséért vagy a végrendeletért az eddigi díj nagyjából dupláját kell fizetni – írta  a Népszava.

Ahol az ügyérték számszerűsíthető, ott minden értéksávban 4500 forinttal nő a közjegyzői díj. Ahol nem számszerűsíthető az ügyérték, ott a megkezdett munkaórák alapján  fizetik a közjegyzőt, októbertől pedig a munkadíj is több mint kétszeresére emelkedik. A jegyzőkönyvi tanúsítvány munkadíja például óránként 3000 forint helyett 8250 forint lesz, a jognyilatkozat, végrendelet óradíja 6000 forintról 11 ezerre nő.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara ismertetője szerint nem drágul ugyanakkor az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó – kamattámogatással érintett – kölcsönszerződés és jelzálogszerződés közokiratba foglalásának díja. Nem kell többet fizetniük azoknak sem, akik élettársi nyilatkozatot tesznek, vagy akik a házastársukkal vagyonjogi szerződést szeretnének kötni. Továbbra is ingyenes marad a végrendeletek országos nyilvántartásba történő bejegyzése is – olvasható a Népszavában.

A Magyar Közjegyzői Kamara hétfő délelőtt közleményt adott ki. Ebben hangsúlyozzák, hogy a közjegyzői díjszabás alapjainak korszerűsítésére húsz éve nem került sor (magyarul húsz éve szedik a pénzt a pecsétekért, de most szeretnének még jobban keresni). Azt írták, 1991 óta a havi bruttó átlagkereset Magyarországon csaknem a tizenhétszeresére nőtt, miközben a közjegyzők díjtételeinek nagy része változatlan maradt. Szegény közjegyzők, mindjárt sajnáljuk őket…

/Index nyomán Patrióta/

 

 

Kapcsolódó tartalmak