Belföld Betolakodók 

A katonák levonulnak a határról

A déli határon álló kerítésnél fokozatosan a rendőrség veszi át a járőrözési feladatokat a katonaságtól, írja a Magyar Idők. A lap értesüléseit a Belügyminisztérium is megerősítette. 

A lap azt írja: folyamatos elemzések alapján döntik el, milyen arányban védjék a határt technikai eszközökkel és járőrökkel. Arról, hogy jelenleg hány rendőr és katona teljesít szolgálatot a határnál, a BM nem nyilatkozott, mivel ez nem nyilvános adat.

Szabó István honvédelmi államtitkár a napokban úgy nyilatkozott: a magyar határőrizeti rendszer technikai korszerűsítésével csökkenteni lehet az élőerős védekezést, s egy készenléti erővel válthatják fel a határvédelmet.

A Magyar Idők a határ menti településeken úgy értesült, hogy egyre kevesebb a katona a kerítésnél. Maczó József, Kelebia polgármestere azt mondta a Magyar Időknek, hogy hivatalosan ugyan nem tájékoztatták a katonák kivonásáról a térségből, de úgy tudja, zajlik ez a folyamat. Erre utalhat az is, hogy a környéken szállásokat foglalnak a készenléti rendőröknek. Toroczkai ­László, Ásotthalom polgármestere szintén megerősítette, hogy mostanában szinte csak rendőröket látni a határ mentén.

A rendőrség a menekültválság 2015-ös kitörése óta naponta közöl statisztikákat a déli határon elfogott emberekről. Az elmúlt harminc napban 0 és 5 között mozgott az elfogott migránsok száma.

/Index/

Kapcsolódó tartalmak