Belföld Határtalan 

A kárpátaljai magyar oktatás gyásznapja – betiltják a magyar nyelvű oktatást

Második körben is, véglegesen elfogadta az ukrán parlament az új oktatási törvényt, amely teljesen felszámolhatja a kárpátaljai közép-és felsőfokú magyar oktatást – írja a KárpátHír.

A jogszabálynak az oktatás nyelvére vonatkozó része váltotta ki a leghevesebb vitát bel-és külföldön egyaránt. Nem volt ez másként a kijevi törvényhozásban sem, ahol az ominózus rendelkezésekről késő estig folyt a vita. Végül azonban elfogadták, hogy a törvény rögzítse: a jövőben

Ukrajnában a közép-és felsőfokú oktatás nyelve kizárólag az ukrán lesz. 

Amitől féltünk, bekövetkezett, a kárpátaljai magyar oktatás gyásznapja. Ha az ukrán államfő aláírja az új oktatási törvényt, annak értelmében csak az óvodában és az alapfokú ,illetve az elemi iskolákban marad meg a magyar nyelvű oktatás.

Az állami intézményeknek minősülő általános iskolában, a középiskolákban és a felsőoktatásban csak ukrán oktatás folyhat, talán kivétel a nyelv és irodalom. Ilyen drákói intézkedés a Trianon óta nem volt!

írta kedd esti Facebook bejegyzésében Dupka György író, költő, a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége elnöke.

 

A két kárpátaljai magyar párt, és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közös nyilatkozatban kéri Petro Porosenko elnököt, hogy ne írja alá

…az ország alkotmányát és nemzetközi vállalásait semmibe vevő”, “a kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok megmaradását is alapjaiban veszélyeztető törvényt

Minden jel arra mutat azonban, hogy az ukrán államfő süket lesz a magyarok segélykiáltására. Porosenko ugyanis már néhány órával a szavazás után nyilatkozatban üdvözölte az új törvényt, amely szerinte “kulcs az oktatás jövőjéhez, s általa kompetens, patrióta, s a világ felé nyitott generációkat (!!!!) nevelhetnek ki az országban.”

Az akkor még csak tervezeti fázisban levő jogszabály kapcsán Szijjártó Péter külügyminiszter júliusban, Londonban az ukrajnai reformokról rendezett konferencián  úgy fogalmazott:

Mi szívesen segítünk Ukrajnának a jövőben is, de ezek elfogadhatatlan módosítások lennének, amelyek nyilvánvalóan nagymértékben meghatároznák jövőbeni kapcsolatainkat.

/Alfahír- Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak