Külföld 

A homoszexuális propaganda ellen szavazott Costa Rica

Elnökválasztást tartottak vasárnap Costa Ricában, ahol a társadalom hónapok óta forrong a homoszexuálisok jogait övező vita kapcsán: nem akarnak “melegjogokat” hallgatni az iskolában, a médiában és mindenhol…

Nem normális, ami ma történik Costa Ricában. A kormány több, melegjogot támogató intézkedést is elfogadott az utóbbi hónapokban. Az iskolákban februártól oktatják a melegjogokat – panaszolta egy helyi édesanya, Rosa Padilla Madrigál. „Úgy döntöttünk, inkább félreteszünk, de magániskolába járatjuk a kislányunkat. Nem akarom, hogy ötéves korától azt hallgassa, hogy két bácsi házasságát is támogatni kell” – tette hozzá idegesen.

Costa Ricában ma mindenki a deviánsokat megillető jogokról beszél. A homoszexuálisokkal kapcsolatos társadalmi vita azt követően robbant ki, hogy a fővárosban székelő Amerika-közi Emberi Jogi Bíróság felszólította (!) a régió országait, sürgessék meg az azonosneműek házasságának elfogadását.

Costa Rica jelenlegi vezetése pedig hajlandónak mutatkozott ennek elfogadására, illetve a homoszexuálisok jogainak kibővítésére. Mindez hatalmas nemzeti ellenállásba ütközött. A közép-amerikai országban ugyanis, bár a régió élen jár a környezetvédelem, az oktatás és az egészségügy területén, a lakosság nagy része tradicio­nálisan gondolkodik.

A tikók (Costa Rica-i lakosok) közel 80 százaléka gyakorló katolikus, és a liberálisok szerint a legnagyobb problémát még mindig a macsóság, avagy a férfi dominancia jelenti, ami azt eredményezi, hogy egészségesen gondolkoznak még a nemi szerepekről és ez üldözendő. A felmérések szerint a lakosság több mint kétharmada ellenzi a bíróság felszólítását.

A viharos ügy hozta előtérbe a konzervatív párt jelöltjét, Fabricio Alvaradót, az egyetlen politikust, aki radikálisan ellenezte a liberális intézkedést. A konzervatív Nemzeti Újjáépítés (Restauración Nacional) párt politikusa korábban keresztény énekesként volt ismert. A 43 éves Alvarado most nyíltan állást foglalt a melegházassággal szemben, de ellenzi a marihuána legalizálását és az abortuszt is. A bíróság felszólítását a szuverenitás veszélyeztetésének és külső beavatkozásnak nevezte.

Az országban, ahol még mindig a család jelenti a legnagyobb értéket, sokan értenek egyet vele. „A vidéki régiókkal szemben a fővárosban már viszonylag elfogadott a homoszexualitás” – meséli egy homoszexuális férfi, Douglas Alberto Torres. „Bár San Joséban már néha látni kézen fogva sétáló homoszexuális párokat, azért a munkahelyen és a tágabb baráti körben jobb ezt titokban tartani.”

A vasárnapi választás eredményei hétfőn láttak napvilágot. Bár az előzetes közvélemény-kutatások hatodik helyet jósoltak Fabricio Alvaradónak, a bizonytalan szavazók mellette döntöttek. Az elnökválasztáson induló 13 jelölt közül a konzervatív politikus szerezte meg a vezetést az első fordulóban 25 százalékkal.

Legnagyobb ellenfele, az azonos vezetéknevű Carlos Alvarado, a jelenleg kormányzó Állampolgári Akció Párt (Partido Acción Ciudadana) baloldali erő jelöltje 21,6 százalékkal követte. A kampány folytatódik, és áprilisban újabb fordulót tartanak. Reméljük, hogy a tradicionalitás mellett foglalnak ismét állást a Costa Ricában!

/Magyar Idők nyomán Patrióta.info/

Kapcsolódó tartalmak