Extra Kékfény Külföld 

A Front National elnöke ellen indul eljárás, erőszakos tartalmú képek közzététele miatt

Vádat emelt Marine le Pen, a francia,  jobboldali Front National vezetője ellen a nanterre-i ügyészség, erőszakos tartalmú képek közzététele miatt.

Megindította hivatalosan is csütörtökön az eljárást Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Front elnöke ellen a Párizshoz közeli Nanterre ügyészsége, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren – közölték igazságügyi források.

A francia hatóságok 2015 végén indítottak vizsgálatot az ügyben. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé a 830 ezer követővel rendelkező Twitter-csatornáján, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki.

John és Diane Foley. A lefejezett újságíró James Foley szülei
James Foley 2012- ben a szíriai Alepóban.
Az Iszlám Állam 2014-ben ölte meg

A képeket ezzel a kommentárral látta el:

Ez az Iszlám Állam.

Ezzel a francia BFM tévé kommentátorának akart válaszolni, aki le Pen értelmezésében az Iszlám Államhoz hasonlította a Front Nationalt.

Marine le Pennel együtt a Front National egyik képviselője, Gilbert Collard ellen is vádat emeltek ugyanezért.

Az Európai Parlament 2017 márciusban felfüggesztette Marine Le Pen mentelmi jogát ugyanebben az ügyben. A Nemzeti Front elnöke júniusig brüsszeli képviselő volt, de miután nemzetgyűlési képviselőnek választották, lemondott az EP-képviselőségéről. A francia parlament novemberben függesztette fel a pártelnök mentelmi jogát.

Az erőszakos tartalmú képek közzétételét, ha azokat kiskorúak is láthatják, három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy 75 000 euróig terjedő pénzbüntetéssel fenyegeti a francia büntetőkódex. Marine Le Pen az ellene folyó politikai üldözés részének tekinti a bírósági eljárást. Szerinte ő pusztán elítélő véleményét fejezte ki az Iszlám Államról, ezért inkább kitüntetést érdemel.

Mint mondta Le Pen:

Vád alá helyeztek, mert elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségét. Más országokban ezért kitüntetnének

 

Kapcsolódó tartalmak