Határtalan 

A FIDESZ kihátrál a székely hazafiak mögül?

Bajkai István (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának alelnöke szerint elfogytak a jogi lehetőségek Szőcs Zoltán és Beke István megmentésére. Arra kért mindenkit, hogy imádkozzon a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom bebörtönzött tagjaiért.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke felidézte: Beke István és Szőcs Zoltán november 23-án nyújtotta be a felülvizsgálati kérelmet a román köztársasági elnöknek. Klaus Iohannisnak a román törvények értelmében harminc napja volt dönteni, a határidő pénteken lejárt, és mivel semmilyen válasz nem érkezett, már biztos, hogy a fiatalok nem kaptak kegyelmet – mondta.

Annak elismerése, hogy nincs több jogi lehetőség, meghunyászkodás lenne a soviniszta román karhatalom előtt?

Hozzátette: Beke István és Szőcs Zoltán a hazaszeretetük miatt kerültek ilyen helyzetbe. Elítélésükkel a román állam az erdélyi magyarokat próbálja megfélemlíteni, és erre az üzenetre szerinte nekünk elégséges pusztán közös imával válaszolnunk.

Bajkai István azt mondta: az egész magyarságot ültették a vádlottak padjára, az egész népet támadták meg a két férfi elítélésével.

A román hatóságok nyilvánvaló célja ugyanis, hogy félelmet keltsenek azokban, akik felemelik a hangjukat a magyarságért. – ismerte el a fideszes Bajkai.

Kitért arra: minden jogrendszerben vannak hibák, de itt nem tévedésről van szó. Azt nem lehet tévedésnek nevezni, ha valakiket szilveszterre vásárolt petárda, egy magyar zászló, egy Wass Albert-kötet és egy szórakozóhelyen felvett, a román államot kritizáló hangfelvétel miatt ítélnek el a román államrend erőszakos megdöntésére tett kísérlet miatt.

Ez az ítélet a legsúlyosabb diktatúrák időszakát idézi. Ahol előfordulhat, hogy a politika irányíthatja az igazságügyi szervezeteket, ott nincs jogállam – tette hozzá Bajkai István.

 

/Híradó nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak