Belföld 

A Fidesz gumi jogszabályokkal vetne véget a hazafias megemlékezéseknek és ellentüntetéseknek

Nem lehetne “egyenruhában” rendezvényen részt venni és nem lehetne megsérteni a második világháborús áldozatok emlékét. Ez egy annyira szubjektív kitétel, hogy minden hazafias, második világháborúhoz akár csak lazán kötődő rendezvényre rá lehet majd mondani, hogy sértené a “nácizmus” áldozatainak emlékét. A Budapest Pride ellen sem lehet majd olyan egyszerűen fellépni és nem véletlen, hogy július 7-e előtt, kivételes ügyrendben július 2-3-án meg is fogják szavazni a törvényt.

Várható volt a Fidesz-kormánytól, hogy a kemény, hazafias retorikáját a külföld felé azzal fogja csillapítani, hogy a valódi nemzetiek tevékenységét ellehetetleníti, bizonyítvány, hogy nincsen “szélsőjobboldali” térnyerés. Erről szól a mostani, gyülekezési jog módosításáról szóló törvénytervezet is.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az Origónak elmondta a beszédes című, “Így vet véget a kormány a náci emléktúráknak” interjújában (katt), hogy a mostani javaslat elkészítése során figyelembe vették a korábbi évtizedekben született alkotmánybírósági és ombudsmani megállapításokat. Ennek eredményeképpen most végre sikerült olyan kérdéseket tisztába tenni, minthogy lehet-e egyenruhában demonstrálni, vagy éppen az ugyanarra az időpontra és helyszínre bejelentett rendezvények esetében mi lehet a megoldás. A szabályozás kialakítása során több nyugat-európai szabályozást megvizsgáltak, és az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéseit is felhasználták.

A törvény elfogadásával nem lehet majd olyan helyen vagy időpontban rendezvényt tartani, amely sérti a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak az emlékét és a súlyos sérelmeket elszenvedők leszármazottainak az érzékenységétNem lehet továbbá egyenruhában sem demonstrálni az új javaslat értelmében.Az Origo kérdésére Völner Pál közölte, hogy így mostantól a rendőrség sokkal hatékonyabban tud fellépni az olyan rendezvényekkel szemben, amelyek sokak szemében visszatetszőek, bántóak. Erős támasztékot adtunk a bírósági joggyakorlatnak is ezen a területen – tette hozzá.

Emléktúrák és egyenruha kérdés

A jelenlegi törvény szerint az emléktúrák, teljesítménytúrák nem tartoznak a gyülekezési törvény hatálya alá, így valószínűsíthető, hogy a narancsos Origó újságírója csak a saját vágyait fogalmazta meg az interjú címében, miszerint a “náci emléktúrák” ellehetlenítése valósul meg Az interjú további részéből nem derül ki, hogy sporttevékenységekre, túrákra is érvényes lesz-e az új gyülekezési törvény, de a törvénytervezet indoklása már egyértelműen leszögezi, hogy nem vonatkozik rá:

“A hatályos Gytv. a választási gyűléseket, a vallási szertartásokat, rendezvényeket és körmeneteket, a kulturális és sportrendezvényeket, valamint a családi eseményekkel kapcsolatos rendezvényeket veszi ki a hatálya alól. A választási gyűlések kivételével a többi kivett rendezvény tekintetében megállapítható, hogy azok a gyülekezés jellemzőit általában nélkülöző rendezvények, így a Gytv. ezekre vonatkozó rendelkezése pusztán deklaratív jellegű, így azonban ezen rendelkezés hiányában sem lesznek ezen gyűlések gyülekezésnek tekinthetőek. A kulturális rendezvények kapcsán ráadásul kiemelhető, hogy amennyiben a  szervező saját, be nem jelentett rendezvényén bármilyen kulturális jellegű elemet (zeneszám, szavalat stb.) is igénybe vesz, akkor az már nem tartozik a hatályos Gytv. hatálya alá. ”

Az egyenruha kérdése sem tisztázott, hiszen minimum meg kell különböztetni formaruhát és egyenruhát. Utóbbi a hivatalos szerveknél van jelen, hiszen létező államiszerv egységes ruházatáról van szó, amin állományjelző, rendfokozati jelölés stb. is van. Az új törvény szerint az ilyen jellegű megjelenéseket a “gyűlés” (ez lesz a rendezvény új neve) bejelentésekor kellene engedélyeztetni, hiszen akkor sok állami ünnepség sem lenne megtartható, amin résztvesz a rendőrség, honvédség vagy éppen a tűzoltóság.

A tervezet megfogalmazása szerint: “erőszakot közvetítő vagy megfélemlítő jellegű félkatonai vagy ahhoz hasonló ruházatot viselve megjelenni”. Tehát ezt is rá lehet húzni bármire, hiszen az érzékenyebb lelkűek megrettenhetnek mindentől.

A probléma abban áll, hogy egy emléktúrán értelemszerűen, funkcionálisan megjelennek a terepszínű és egyéb katonai viseletek, hiszen túrázni az ember nem öltönyben jár. Kérdés, hogy a tisztelt jogalkalmazó hogyan fogja ezeket az esetek értelmezni. Nincsenek illúzióink…

Sérti az érzékenységét

A legnagyobb gumi jogszabályi változtatás az, miszerint ha sérti a nácizmus, vagy kommunizmus áldozatainak emlékét, vagy ha a leszármazottak érzékenységét, akkor sem tartható meg a “gyűlés”. Magyarul, ha történik egy második világháborús megemlékezés és egy “leszármazott” bejelenti, hogy őt ez sértené, akkor már nem tartható meg. Ez egy jogi nonszensz, de nyilvánvalóan a nemzeti oldal ellehetetlenítését szolgáló tervezetről van szó és csak elterélésként hivatkoznak a “kommunizmus áldozatainak emlékére” is. Úgy tűnik, hogy a Fidesz-rendszere a valódi hazafias közösségeken fog példát statuálni, hogy lemossa magáról a szélsőjobboldali bélyegét, amit a minimálisan pozitív cselekedeteiért kap a baloldaltól.

Gyűlés akadályozása

Aki mást egyesülési vagy gyülekezési jogának gyakorlásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki pedig egy gyűlést akadályoz, ellehetetlenít, zavar, az vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – konkrétan ez azt jelenti, hogy például nem lehet egy Budapest Pride elnevezésű förmedvénnyel szemben fellépni úgy, mint tavaly tették a vármegyések, elállni élőlánccal a menet útját. Lásd itt.

Rendezvény helyett gyűlés

A törvény a mostani törvényben lévő rendezvény helyett gyűlésnek nevezi majd a politikai véleménynyilvánítás okán tartott tüntetéseket és felvonulásokat, amelyeken legalább két ember részt vesz.

Mindenkinek joga lesz engedély vagy előzetes bejelentés nélkül, békésen és fegyvertelenül másokkal közösen felvonulásokat és tüntetéseket szervezni és ezeken részt venni, de közterületnek nem minősülő helyszínen csak az ingatlan tulajdonosának és használójának hozzájárulásával szervezhető gyűlés.

Ha szervezett gyűlésről van szó, annak mindenképp kell legyen vezetője, ő felelős a békés lezajlásért, illetve az esetleges károkozásért – az emiatt rá kiróható közigazgatási bírság összege ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedhet, de el is engedhetik a hatóságok. A vezető köteles együttműködni a rendőrökkel, és neki segítenek a rendezők, akiknek joguk van a gyűlést zavaró, a szervezők kérését nem betartó résztvevőket eltávolítani.

/Origó, Index nyomán Patrióta.infó/

Kapcsolódó tartalmak