Külföld 

A baloldali spanyol kormány aljas módon mocskolja a polgárháború emlékét

A madridi kormány ultimátummal rendelte el az egykori spanyol caudillo, Francisco Franco exhumálását a Madrid melletti Elesettek Völgyében található gigantikus mauzóleumból. Családjának pedig 15 napja van arra, hogy kiválasszák a volt államfő új sírhelyét. Ha nem tudnak dönteni, a kormány határoz majd az új helyről.

Franco családja a kezdetekből tiltakozik az exhumálás ellen, de korábban a Madrid belvárosában, a királyi palota mellett található Almudena-katedrálist nevezték meg, a kormány ebbe viszont nem egyezett bele, mert el akarják kerülni, hogy a katedrális zarándokhellyé váljon a francoizmus dicsőítői és az európai hazafiak számára.

A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről észrevehető Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült.

A szocialista kabinet még tavaly nyáron, nem sokkal hatalomra kerülését követően jelentette be, hogy exhumáltatni kívánja a diktátor földi maradványait, lehetőleg még 2018-ban. Az erről szóló kormányzati előterjesztést a spanyol parlament szeptember közepén szavazta meg. Az igazságügyi miniszter azt mondta, a tervezettnél jóval tovább tartott és “nehéz volt” az adminisztratív folyamat, de szerinte már minden törvényes garancia rendelkezésre áll az exhumálás végrehajtásához.

Döntött a baloldal a spanyol emlékezeti háborúban, a Caudillo nem nyugodhat az elesettek mellett.

A kulturális örökségvédelmi hivatal elkészítette a tervet is: az exhumálás néhány óra alatt meglenne, és kb. 3800 euróba (1,2 millió forintba) kerülne.

A Franco-családot képviselő ügyvéd már jelezte: a spanyol legfelsőbb bírósághoz fordulnak, hogy megakadályozzák az exhumálást.

A baloldali kormány első intézkedései közt szerepelt a sír áthelyezésére tett kísérlet.

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco államfősége.  Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően rakta rendbe Spanyolországot.

 

/Híradó nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak