Belföld 

A baloldal őrjöng: Lövészet és küzdősport a testnevelési órákon

A kormányzat a küzdősportokat és a lövészetet is szívesen látná alternatív sportolási lehetőségként a testnevelésórákon, írja a Magyar Idők.

Többen fordultak az elmúlt hónapokban emiatt az Emberi Erőforrások Minisztériumához, és a tárca felkarolta az ötleteket.  Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési helyettes államtitkára a lapnak azt mondta:  olyan szabadon választható kerettanterv kialakításában gondolkoznak, amelyben megjelenne a lövészet és a küzdősport is.  Maruzsa Zoltán azt mondta: ha valaki lelkiismereti okokból nem szeretne részt venni a sportlövészetben, annak természetesen nem kell megtennie.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete a lőfegyver használatát lelkiismereti okokra hivatkozva találja problematikusnak, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint pedig egyáltalán nincs szükség a diákok militarizálására (mintha ez arról szólna). Maruzsa Zoltán ezekre a kritikákra azt mondta: nem lenne kötelező mindenkinek részt venni a sportlövészeten.

Joó Éva világbajnok sportlövő azt mondta: a lövészet elsősorban a koncentráció nagyon nagy mértékű fejlesztésében segít.  A sportág pedig biztosan nem hozza elő a lappangó erőszakot a gyerekekből. Inkább jó irányba tereli őket, még a nehezebben kezelhető gyerekeknél is javulnak a sport hatására a tanulási eredmények és a magatartásuk.

Egyébiránt jól mutatja a fejetlenség a kormányzatban az, hogy amíg a testnevelési órákon fejlesztenék a sportlövészetet, minden járásban lőteret üzemeltetnének, és a Honvédelmi Sportszövetség is feláll, addig a belügyminisztérium gyakorlatilag betiltaná a sportlövészetet (katt)…

/Index, Magyar Idők nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak