Külföld 

A bagdadi “amerikai nagykövetség” valójában egy 20 ezer fős, moszadnak is helyet adó erőd és börtön

Kászim Szulejmánit azután gyilkolták meg, miután a bagdadi amerikai nagykövetséget megrohanták tüntetők és külső épületeket sikerült is lángba borítaniuk. De miért dühödt meg ennyire a tömeg? Természetesen ennek is volt oka: 22 siíta harcost (iraki kormánypárti erőket) bombázott le az USA. Az az USA, aki elvileg az “Iszlám Állam” elleni harc miatt van Irakban, nem amiatt, hogy a kormánypárti erőket bombázgassa és azokat, akik egyébként megállították az “Iszlám Államot”, mint tette azt Szulejmáni… na, de hogyan is néz ki a bagdadi amerikai nagykövetség?

Nagykövetségeket megrohanni és felgyújtani nem szép dolog mondhatnánk, bár a Közel-Keleten ez bevett népi sport, mondhatni, hogy nincs benne semmi különleges mindaddig, amíg nem sikerül el is foglalni azt. Azonban az amerikai nagykövetség csak nevében diplomáciai létesítmény, leginkább egy szupererődre hasonlít, mert milyen “nagykövetség” az, aminek területe akkora mint a Vatikán államé és 19.000 főt képes befogadni (mint a csússidőben, 2009-ben)? Nem mellesleg otthont ad az izraeli terrorszervezetnek, a MOSZAD-nak is, de itt székel a CIA és a kéteshírű, Blackwater is (és annak utódcégei is).

A Jerusalem Post írta korábban, hogy az amerikai és az izraeli hírszerzés együtt dolgozik Irakban és ehhez az együttműködéshez az amerikai nagykövetség épületét használják.

Helyi források szerint  az Egyesült Államok az épületet foglyok kínzására is használta, hiszen több korábban fogva tartott iraki állampolgár szerint az épület alatt cellákat alakítottak ki kihallgatások céljából.

A biztonsági okokból történt létszámcsökkentés miatt jelenleg 4000 fő dolgozik a követségen, mely inkább egy katonai erőd  és hírszerzési központ, mintsem egy diplomáciai képviselet. Ezt ostromolták meg a tüntetők.

 

Irán urándúsítással, a Hezbollah koporsó ígéretével, Irak felszabadító sereg aktiválásával válaszol

A világ ismét sötétebb lett: egy igazi hőst, Kászim Szulejmánit meggyilkoltatta Trump

 

/Orientalista nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak