Betolakodók Külföld 

“A 80 milliós török nép majd leckére tanítja az európai vezetőket” – Erdogan

A keresztes lovagok szövetségének nevezte az Európai Uniót Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap egy ankarai kampányrendezvényen.

 

A török államfő két héttel az elnöki rendszer bevezetéséről döntő, április 16-i népszavazás előtt ismét éles kritikával illette az EU-t. Ezúttal azt kifogásolta, hogy

az unió 54 év alatt sem vette fel soraiba Törökországot, mivel az utóbbi lakossága túlnyomó többségében muzulmán.

Erdogan ennek kapcsán arra a múlt pénteki pápai audienciára is utalt, amelyen 27 európai uniós ország állam- és kormányfője vett részt a Vatikánban a római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából.

Az uniós vezetők szelíden ültek és hallgatták a pápát

– fogalmazott Erdogan. A török államfő azt is kijelentette, hogy

az unió a török csatlakozási tárgyalások 2005-ös kezdete óta egész végig hazudott.

A 80 milliós török nép majd leckére tanítja az európai vezetőket

– hangoztatta.

A török elnök népszavazási kampányának kiemelt pontja az Európai Unió és tagállamainak bírálata. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a közelmúltban szintén vallásháborúk veszélyére figyelmeztetett Európában. Erdogan pedig többször lenácizta és lefasisztázta Németországot és Hollandiát is.

Törökország és az Európai Unió között március közepén robbant ki diplomáciai konfliktus, miután több EU-tagállam nem engedte meg török minisztereknek, hogy az elnöki rendszer mellett kampányoljanak a helyi török közösségek előtt. Mindeközben Nyugat-Európában egyre feszültebben figyelik, hogy a NATO-szövetséges Törökország vezetése egyre jobban a tekintélyuralmi rendszer kialakulása felé halad.

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

/Alfahír nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak