Belföld Plusz 

50 ezer forintos érme készül Szent Piroska tiszteletére

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Szent Piroska tiszteletére 50 000 forint névértékű arany és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki.

Szent Piroskát (Szent László király lánya, illetve Komnenosz János bizánci császár felesége) mind a keleti, mind a nyugati egyházban szentként tisztelik. Bizánci császárnéként a béke, békesség jelentésű Eiréné nevet kapta. Piroska nem vett közvetlenül részt a politikában, bár (Könyves) Kálmán politikáját ellenző, és Bizáncban menedéket kereső magyarokat lehetőségei szerint támogatta. Rendszeresen fogadott Magyarországról érkező küldötteket, szentföldi zarándokokat, többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között. Aktívan tevékenykedett a szociális ügyekben: a szegényeket, betegeket támogatta, az egészségügyi ellátást igyekezett számukra is megszervezni.

1118-ban megalapította a konstantinápolyi Pantokrátor kolostort, amely az akkori világ legnagyobb kolostoraként épült. Kezdettől tartozott hozzá egy ötvenágyas karitatív kórház is, mely a későbbi arab és európai kórházak építésekor mintául szolgált.

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérméken szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő.

Az emlékpénzérmékkel a jegybank történelmünk egyik kiemelkedő, bár méltatlanul kevésbé ismert szentje előtt tiszteleg. Az arany- és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el.

Az emlékérmék motívumválasztásukkal hiteles képet adnak Árpád-házi Szent Piroskáról, életművét komplexen mutatják be.

Az 50 ezer forintos emlékérem előlapja. /Forrás: MNB/

Az előoldal központi motívumaként a Szent által alapított, konstantinápolyi Pantokrátor kolostor jelenik meg, amelynek építési munkálatait férje fejezte be.

A kolostor a császári család temetkező helyeként is funkcionált, és a több százezer lakosú Konstantinápoly egyik legfontosabb vallási és szociális intézménye lett.

Az emlékérmék hátlapján Szent Piroska félalakos ábrázolása látható, kezében a kolostor alapító okiratával.

Az emlékérmék hátlapja. /Forrás: MNB/

Az érmeoldalt az isztambuli Hagia Sophiában található mozaik ihlette, amelyet Szent Piroska egyetlen hiteles ábrázolásaként tartunk számon. Szent Piroska alakja mellett a bal oldalon magyar neve (Szent Piroska), illetve születési és halálozási évszáma (1088-1134), jobb oldalon bizánci császárnéként viselt neve (Eiréné) olvasható, görög betűkkel írva. A szent alakjától balra lent látható az emlékérmét tervező Király Fanni ötvösművész mesterjegye

Az arany emlékpénzből 2000 darab, míg a színesfém változatból 5000 darab készíthető.

Az emlékpénzek értékközvetítő és ismeretterjesztő szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az „Árpád-házi Szent Piroska” színesfém emlékérme a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg 2019. január 18-tól a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.), illetve a vállalat honlapján üzemeltetett webáruházban (https://www.penzvero.hu/).

/Origo nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak