Belföld Bevetési Irány 

44 Leopárdot és 24 PZH2000 önjáró tüzérségi löveget vesz a Magyar Honvédség – Megerősítve

A HVG jelent meg egy rövid hír, miszerint a kormány Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 új harckocsival és 24 önjáró löveggel gyarapszik a Honvédség.

Megerősítették a reggeli információt és logikai következtetésünket (megnéztük, hogy mit gyárt az a gyár, amivel szerződést kötött a Honvédség). 

A Honvedelem.hu cikke:

Új harckocsikat és önjáró tüzérségi lövegeket szerez be a Magyar Honvédség.

Az erről szóló szerződést december 19-én, szerdán írta alá Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban Ralf Ketzel, a Krauss-Maffei Wegmann ágazati igazgatója, Holger Lenz, a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoport ágazati kereskedelmi igazgatója, és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója.

A Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal kötött szerződés értelmében 44 darab új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 darab önjáró löveggel, valamint az ezekhez tartozó kiegészítő eszközökkel és szolgáltatásokkal gyarapodik a Magyar Honvédség. Az új beszerzésekkel nem csupán az eszközök darabszáma növekszik, hanem a honvédség harci képességei is javulnak. A Leopard2 harckocsik és PzH 2000 önjáró lövegek a hagyományos és az aszimmetrikus hadviselésben egyaránt alkalmazhatók.

A rendezvényen elhangzott: a haderő megerősítésének és harci képességeinek további fejlesztése keretében a légierő megerősítése után most a szárazföldi haderőnem megerősítése következik.

Az aláírást megelőzően Benkő Tibor honvédelmi miniszter udvariassági látogatáson fogadta Frank Haunt, a cég vezérigazgatóját. Benkő Tibor hangsúlyozta: a magyar és a német haderő között régóta jól működő és szerteágazó kapcsolat van, amit most megerősítettek. Elmondta, hogy a kormány és a honvédelmi tárca eltökélt abban, hogy egy erős Magyar Honvédséget építsenek fel. Ehhez, a katonákon kívül, 21. századi modern haditechnikára is szükség van. Arra törekszenek, hogy kiváló eszközöket adjanak a kiválóan felkészített katonák kezébe. Olyan eszközöket, amelyet megbízható partnerek gyártanak – tette hozzá.

A vezérigazgató azt mondta: a 180 éves múlttal rendelkező müncheni székhelyű gyár referenciája a német haderő. A minőség az, amikor a katonák visszatérnek a műveleti területről, és ezt többek között az általuk gyártott haditechnikai eszközöknek köszönhetik – idézte jelmondatukat Frank Haun. Egyetértettek abban, hogy hosszú távú, jól prosperáló együttműködésre törekszenek.

Még reggel írtuk:

Minimális internetes kutakodás után kideríthető, hogy ez a cég gyártja és forgalmazza a Leopárd harckocsikat és önjáró lövegből a PZH2000 típusút. A hír kiemeli, hogy “a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő” eszközökről van szó, azonban a Leopárd 2-ből is tudunk elavultat venni, mert az első szériáját 1979-ben állították hadrendbe és azóta 8-10 ráncfelvarráson esett keresztül felszereltségtől (modernségtől) függően. Lásd a harckocsi wikipédia oldalát.

A PZH2000 (ha valóban erről van szó), az is egy kiváló választás lenne, szintén a Wikipédia így kezdi a bemutatását: “A Panzerhaubitze 2000 (magyarul páncélos tarack), röviden PzH 2000német önjáró tarackágyú.[1] A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártja és fejleszti tovább a járműveket. Számos korszerű berendezésének és magas fokú automatizáltságának köszönhetően figyelemre méltóak tűzgyorsasági, csőhosszának köszönhetően pedig lőpontossági paraméterei, emellett öndiagnosztizálásából fakadóan alacsony a karbantartási igénye is. Napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze, amelynek jeles bizonyítéka, hogy a kezdetben a német fegyveres erők számára kifejlesztett önjáró löveget mára több ország is alkalmazza. OlaszországHollandia és Görögország is rendszeresítette, illetve Ausztrália is rendszeresíteni fogja. A jármű megfelelő váltótípusa az idős, elhasználódott M109 típusú tarackoknak. Kategóriájában hasonló paraméterekkel csak a francia GCT, a brit AS–90, az orosz 2SZ19 Mszta–SZ és az izraeli SLAMMER rendelkezik.”

Kapcsolódó:

Miért a H225M a logikus döntés?

/HVG nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak