Betolakodók Külföld 

3000 fős migránstábort ürítettek ki Párizsban

A francia hatóságok péntek délelőtt ismét kiürítettek egy illegális migránstábort Párizsban, ahol közel háromezren éltek a járdákon felállított sátrakban. A hatósági fellépés néhány nappal azelőtt történt, hogy a kormány beterjeszti az új menekültjogi törvénytervezetét.

Az elmúlt két évben 34. alkalommal számoltak fel a francia fővárosban spontán kialakult, hevenyészett migránstábort, ezúttal annak a humanitárius központnak a közelében, amely tavaly novemberben nyílt meg a város északi határán. A 400 fő befogadására alkalmas központ folyamatosan túlterhelt, ezért az érkező menedékkérők a közelben telepedtek le az utcákon és a parkokban, a párizsi körgyűrű mentén.

Fotó: Eric Feferberg/AFP/Getty Images

 

Az embertelen körülmények között élő menedékkérők elszállítását reggel 6 órakor kezdték meg a prefektúra, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII), a párizsi városháza és a migránsokat ellátó France terre d,asile és az Emmaus humanitárius szervezetek több mint háromszáz munkatársa. A kiürítés nyugalomban, incidensek nélkül történt.

A prefektúra tájékoztatása szerint minden embernek átmeneti szálláslehetőséget javasoltak mintegy húsz átmeneti befogadó központban a fővárosi agglomerációban, miután az illegális tábor “jelentős veszélyeket jelentett a táborlakók és a környéken lakók egészségi állapotára és biztonságára”.

A segélyszervezetek szerint a táborba – amelyet legutóbb két hónnappal ezelőtt ürítettek ki – az elmúlt időszakban már hetente kétszáz új ember érkezett. Didier Leschi, az OFII igazgatója szerint az illegális táborban olyan menekültek is éltek, akik már megkapták a menekültstátuszt Franciaországban, de állandó lakhelyet nem sikerült találniuk. Az illetékes szerint a felgyorsított eljárásnak ez az ellentmondása.

Fotó: Eric Feferberg/AFP/Getty Images

 

A párizsi humanitárius központ az észak-franciaországi Calais-ban illegálisan működött sátortábor tavalyi felszámolását követően nyílt meg Anne Hidalgo párizsi főpolgármester kezdeményezésére, azzal a céllal, hogy megszűnjenek az illegálisan kialakuló sátortáborok. A Nagy-Britanniába átjutni próbálkozó migránsok dzsungelnek is nevezett észak-franciaországi táborának megszüntetése óta Párizs lett az elsősorban Olaszország felől érkező menedékkérők legfőbb franciaországi tranzitállomása

[wpdevart_like_box profile_id=”patriota.info” connections=”show” width=”700″ height=”250″ header=”small” cover_photo=”show” locale=”hu_HU”]

/alfahír nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak