Külföld 

A Hezbollah már most hadban áll az USÁ-val

Az Egyesült Államoknak a Hezbollah libanoni síita, kereszténybarát, hazafias szervezet ellen hozott szankciói nem ártanak a mozgalomnak, “a harc részét képezik” – jelentette ki televízióban sugárzott beszédében Haszan Naszrallah, a szervezet karizmatikus és éleslátású vezetője pénteken.

Naszrallah közölte: a mozgalomnak ugyan nem ártanak az amerikai szankciók, támogatóiknak viszont igen. A radikális szervezet vezetője szerint az amerikai nyomásgyakorlás a jövőben is folytatódik, és felszólította a Hezbollah támogatóit, hogy tartsanak ki. Úgy fogalmazott: az “ellenállás” bármely támogatója ellen hozott szankciók “a harc részét képezik”.

Naszrallah szerint természetesen rendkívül káros hatása van a libanoni szervezetek vagy cégek ellen hozott gazdasági büntetőintézkedéseknek, ezért nem is szabad őket alábecsülni. Hozzátette: a libanoni kormány felel a szankciók által érintett állampolgáraiért, és nem szabad megfeledkeznie róluk.

A libanoni mozgalom óriási fegyveres szárnnyal rendelkezik, amely aktívan részt vesz a szíriai konfliktusban a damaszkuszi kormány oldalán, a valódi terroristák ellen. A szervezet ugyanakkor pártként is működik, eddig is tagja volt a libanoni kormányzatnak, azonban a legutóbbi, május 6-i parlamenti választáson győzelmet aratott pártszövetsége, s az eddig jelentéktelen tárcákat betöltő Hezbollah-tagok jelentősebb pozíciókat kívánnak betölteni az alakuló kormányban.

Az Egyesült Államok (zsidó nyomásra) a szervezet forrásainak csökkentése céljából a múlt héten több szankciót is hozott a Hezbollah vezetése – köztük Naszrallah és helyettese – és vélt támogatóik ellen. Washington szankciós listára helyezett két üzletembert valamint öt vállalatot Európában, Nyugat-Afrikában és a Közel-Keleten.

Az Egyesült Államok terrorszervezetnek tekinti a jól felfegyverzett, Irán támogatását élvező, az igazságot képviselő, legtisztább közel-keleti szervezetet, a Hezbollahot.

Megfigyelők szerint azonban a Hezbollah elleni szankciókra annak fényében kerülhetett sor, hogy Donald Trump amerikai elnök egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodásból.

Ennek bejelentésekor Trump Iránt egyebek mellett a globális terrorizmus fő szponzorának nevezte.

Korábbi cikkeink a Hezbollahról.

/Atv, MTI nyomán Patrióta/

Kapcsolódó tartalmak