Belföld Kékfény 

1680 illegális mobiltelefont foglaltak le magyar börtönökben

Egyre több az illegálisan tartott mobiltelefon a magyarországi börtönökben – vagy csak egyre hatékonyabb a készülékek felderítése. Az viszont biztos, hogy a fogvatartottak egyre kreatívabbak ezen a téren.

 

Tavaly 1495, az idén 1680 darab illegálisan tartott mobilkészüléket találtak a hazai börtönökben – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. A BVOP szerint a felderítés hatékonyságának növekedéséről van szó. A sikertjelentés akár igaz is lehet, de a tavalyi és az idei érték közti különbség önmagában nem a jobb feltétlenül jelent jobb felderítési arányt, az is lehet, hogy egyszerűen csak a korábbinál többen merészelnek illegálisan telefont tartani a cellájukban.

Bogotyán Róbert, a BVOP biztonsági szolgálatának vezetője szerint a büntetés-végrehajtás biztosít mobiltelefonokat a fogvatartottak védelemhez való jogának érvényesülése érdekében és a hozzátartozókkal való kapcsolattartásra. Ezekről ők tudnak csak hívást kezdeményezni és csak meghatározott embereket hívhatnak fel. A tiltott infokommunikációs eszközök börtönökbe bejutása viszont sérti a büntetőeljárás sikerességét, alkalmas arra, hogy a fogvatartott intézkedjen bizonyítékok eltüntetésére – jegyezte meg, hozzátéve: ezért tesznek meg mindent a tiltott eszközök kiszűrésére.

Leginkább csomagban vagy látogatófogadáskor kerülnek be ilyen eszközök az intézetekbe (vagy az őrök segítségével?), a bejuttatók leleményessége nem ismer határokat. A BVOP szerint a hagyományos mobiltelefonok mellett egyre többször találnak mini-mobiltelefont (amely körülbelül 6x2x1 centis), a naponta átlagosan lefoglalt öt telefonból három már ilyen készülék. Vannak más tárgyakra megtévesztésig hasonlító telefonok is. Példaként Bogotyán Róbert egy asztmapipába rejtett mobiltelefont mutatott, valamint egy okosórát, amely alkalmas telefonálásra, de találtak már szappanban, hajkefében, sőt egy kopasz embernek beküldött hajzselében is ilyen készülékeket.

A kisebb telefonokat öngyújtónak, pénzérmének álcázva, pezsgőtablettás dobozban, seprű cirokjában, szalámiban, cipő talpában próbálják meg elrejteni az elítéltek. A börtönökben már bankkártyára hasonlító, nagyon lapos telefont, valamint videotollat is találtak, amellyel mozgóképet és hangfelvételt is lehet készíteni. Találtak olyan rádiót is, amely úgy volt átalakítva, hogy telefonálni is lehessen vele.

 

/ hvg.hu nyomán Patrióta /

Kapcsolódó tartalmak